Sunday, 24 February 2013

SOLAN KERTAS 3 : NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA (KELAS 5 A/T)



TEMA /TAJUK :10.2 Nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua

Soalan :Penjajahan British di Tanah Melayu telah membangkitkan semangat nasionalisme dalam kalangan masyarakat tempatan.
Pada pendapat anda mengapakah semangat patriotisme menjadi tonggak dalam mengekalkan kedaulatan negara.?

Peringatan
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami latar belakang gerakan nasionalisme di Tanah Melayu sehimgga Perang Dunia Kedua
1 Pengenalan
Jelaskan latar belakang nasionalisme di Tanah Melayu sehingga Perang Dunia Kedua.
5 markah
Isi dan Huraian
Memahami sebab-sebab penentangan pemimpin tempatan terhadap British



Menganalisis peristiwa penentangan pemimpin tempatan







Mengaplikasi kepentingan semangat patriotisme dalam mengekalkan kedaulatan negara.









Menilai kejayaan Malaysia dalam pelbagai aspek.










Mencipta/menjana idea dalam usaha mengekalkan keamanan dan kemakmuran Malaysia.












Menghayati nilai-nilai murni/iktibar/patriotism dalam usaha mengekalkan kedaulatan negara.
2 Sebab-sebab penentangan
Bincangkan sebab-sebab penentangan masyarakat terhadap British di tanah Melayu.

3 Peristiwa penentangan pemimpin tempatan
Terangkan peristiwa penentangan pemimpin tempatan terhadap British di
(a)    Naning
(b)   Kelantan


4 Semangat patriotisme mampu mengekalkan kedaulatan negara
Bagaimanakah generasi muda hari ini dapat menjadi warganegara Malaysia yang mampu mengekalkan kedaulatan negara?





5 Kemakmuran negara hasil daripada semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat
Pada pendapat anda,apakah kejayaan yang dicapai oleh Malaysia hasil daripada semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum.

6 Cabaran dan langkah mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara.
(a)    Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh negara untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara[5 markah]
(b)   Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.[5 markah]


7 Nilai-nilai murni /iktibar/patriotism daripada usaha mengekalkan kedaulatan negara
Nyatakan nilai-nilai murni yang perlu ada pada setiap warganegara Malaysia dalam usaha mengekalkan kedulatan negara.

30 markah






15 markah









 15 markah













10 markah












10 markah
















10 markah
















Kesimpulan
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan
8 Rumusan
·         Pengetahuan yang diperoleh
·         Iktibar kepada diri,bangsa dan negara
·         Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang,gemilang dan terbilang.
5 markah

31 comments:

  1. jawapan bagi kertas ni ade x?
    klu x de x pe...
    x yah susah2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adalah..click la dkat link tu

      Delete
    2. Tkan yg part d bwh soalan tuh ~

      KLIK TAJUK UNTUK MUAT TURUN:

      CADANGAN SKEMA PEMARKAHAN KERTAS 3-NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Boleh tunjuk ajar untuk membuat rumusan bagi soalan ini.

    ReplyDelete
  4. salam, emailkan jawapan ini terima kasih aqlinaamri@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. assalaamualaikum, kalau sudi emailkan jawapan. kalau takboleh tak pe. bluemarker10@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. kan best kalau ada sekali dengan jawapan...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum . saya juga mahukan jawapannya . email saya natashamohdyazid@gmail.com :) Terima kasih .

    ReplyDelete
  8. kalau boleh, hantarkan jawapan ni ke email saya (harwanny@gmail.com) trima kasih.

    ReplyDelete
  9. kalau boleh,,tolong email kn sy jwpn tajuk 10.2(ting5-bab2)
    -farahnadhirah2806@gmail.com- terima kasih

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Jawapan boleh dimuat turun di bahagian bawah soalan.Klik
    CADANGAN SKEMA PEMARKAHAN KERTAS 3-NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA.

    ReplyDelete
  12. cara download..klik cadangan skema jawapan..anda akan di bawa ke page 4 shared.Klik Muat turun.Kemudian klik muat turun percuma dan akan keluar save.Klik save ke komputer anda.selesai.

    ReplyDelete
  13. can u email this quastion jawapan to me? TQ very much
    Email:xiaojie2226@hotmail.com

    ReplyDelete
  14. boleh tak tolong emailkan skema jawapan ke email ini
    amirahshahhana@gmail.com...
    saya sangat memerlukan terimakasih

    ReplyDelete
  15. saya nak jawapan jugak. email ke fnjmy@yahoo.com sekarang. terima kasih

    ReplyDelete
  16. Can you email me the answers , Thank you! priya.piglet@gmail.com

    ReplyDelete
  17. hi , bolehkah cikgu hantar jawapan ini kepada saya? =) aries08lim@hotmail.com terima kasih =)

    ReplyDelete
  18. Terima kasih . Ini sangat berguna :)

    ReplyDelete
  19. hi cikgu boleh hantar jawapan ke chanlfung@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  20. skema jawapan tu x lengkapkan.. kite kene tambah ayat kan ?

    ReplyDelete
  21. cikgu boleh hantar jawapan kepada i? kyhanaong@gmail.com
    thx u

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...