Monday, 24 June 2013

SOALAN KERTAS 3 BAB 8: PEMBANGUNAN DAN PERPADUAN UNTUK KESEJAHTERAAN



Tema/Tajuk:11.3 Pembangunan dan Perpaduan untuk Kesejahteraan
Soalan:Dasar Ekonomi Baru yang dilaksanakan pada tahun 1971 hingga 1990 telah memacu kemajuan ekonomi Malaysia sehingga kini.Bincangkan.

Peringatan:
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami latar belakang pembangunan ekonomi di negara kita.
1.      Pengenalan
Jelaskan secara umum latar belakang pembangunan ekonomi di negara kita.
5 markah
Isi dan Huraian
Memahami Rancangan Pembangunan Lima Tahun
2.      Rancangan Pembangunan Lima Tahun
Terangkan rancangan pembangunan lima tahun mengikut tahap:
       (a)    Tahap Pertama (15m)
       (b)   Tahap Kedua (15m)
30 markah
Menganalisis dasar pembangunan ekonomi dalam memajukan negara



 










3.      Dasar pembangunan ekonomi dalam memajukan negara
Terangkan dasar pembangunan ekonomi seperti berikut:
      (a)    Dasar Pertanian Negara
      (b)   Dasar Pensyarikatan Malaysia
      (c)    Dasar Penswastaan
      (d)   Dasar Hala Tuju Cara Baru
      (e)    Dasar Peningkatan Daya Pengeluaran Negara
      (f)    Dasar Pendudukan
15 markah
Mengaplikasi matlamat Malaysia sebagai tumpuan pusat ekonomi antarabangsa
4.      Matlamat menjadikan Malaysia sebagai tumpuan pusat ekonomi antarabangsa
Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat terikan pelabur asing.
15 markah
Menilai kejayaan Malaysia dalam bidang ekonomi di peringkat antarabangsa
5.      Kejayaan Malaysia dalam bidang ekonomi di peringkat antarabangsa
Pada pendapat anda,apakah kejayaan yang telah dicapai oleh Malaysia dalam bidang ekonomi di peringkat antarabangsa?
10 markah
Mencipta/Menjana idea usaha-usaha Malaysia ke arah menghadapi cabaran wawasan 2020
6.      Cabaran dan langkah-langkah untuk menghadapi cabaran Wawasan 2020
     (a)    Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia untuk merealisasikan Wawasan 2020.(5m)
      (b)   Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.(5m)
10 markah
Menghayati nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada perkembangan ekonomi negara
7.      Nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada perkembangan ekonomi negara.
Nyatakan nilai-nilai murni daripada perkembangan ekonomi negara.

10 markah
Kesimpulan
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan
8.      Rumusan
·         Pengetahuan yang diperoleh
·         Iktibar kepada diri,bangsa dan negara
·         Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang,gemilang dan terbilang
5 markah

67 comments:

  1. Tolong upload skema jawapan nya...
    Trimas~:)

    ReplyDelete
  2. ada contoh soalan & skema jawapan utk bab 9 tingkatan 5 x ?

    ReplyDelete
  3. Tolong upload skema jawapan ,thanks ..

    ReplyDelete
  4. ada contoh soalan paper 3 tingkatan 5 bab 8 yang berkaitan dengan dasar sosial ? tajuk umum : dasar sosial yang telah dilaksanakan oleh negara kita sejak merdeka sehingga kini telah berjaya membentuk sebuah negara yang bersatu padu

    ReplyDelete
  5. Skema jawapan ada tak? Kami perlukan skema jawapan untuk membuat rujukan. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  6. boleh tlng sent skema jawapan ke email saya juinelmo@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Boleh hantar kan skema jawapannya ke email sy juga ? b2st97@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. As salam, mohon emelkan skema.
    hayatimatdaud@yahoo.com
    syukran.jzk.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum . mintaktolong emelkan skema ye . dokterlove00@gmail.com , terimakasih ye :)

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum,bolehkah cikgu emalkan skema ke emei saya?yunn2ee@gmail.com ...terima kasih ye

    ReplyDelete
  11. salam cikgu..boleh hantar jawapan untuk soalan di atas kepada saya ? saya amat memerlukan jawapan ini untuk trial spm minggu depan..pleasee cikgu hantar kan ke email chubbycomell@gmail.com

    ReplyDelete
  12. real useless......noy much of a help...waste of time..
    no nothing beneficial or as wanted in question..

    ReplyDelete
  13. selamat sejahtera cikgu...boleh tak hantar jawapan untuk soalan di atas kepada saya juga?? Saya memerlukan jawapan tersebut dengan segera..Harap boleh emelkan kepada saya @ ongzhi0429@gmail.com
    Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  14. ada skema jawapan x?sya nak skema jawapan.

    ReplyDelete
  15. Cikgu blh emel saya jawapan?
    hikarichin2112@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Cikgu blh emel saya jawapan?
    hikarichin2112@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Cikgu blh emel saya jawapan?
    hikarichin2112@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Cikgu
    Tolong emel skema jawsaya kepada saya
    Terima kasih
    Jiahui202011@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Cikgu
    Tolong emel skema jawsaya kepada saya
    Terima kasih
    Jiahui202011@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Cikgu
    Tolong emel skema jawapan kepada saya
    Terima kasih
    aileenchiang98@gmail.com

    ReplyDelete
  21. email kat saye jugak cikgu...muhdzaim_19@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Cikgu
    Tolong emel skema jawapan kepada saya
    Terima kasih
    Yogasiri28@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Cikgu~ maaf ye...
    Tolong emel skema jawapan kepada saya
    Terima kasih
    singchii_tin@hotmail.com

    ReplyDelete
  24. Cikgu
    Tolong emel skema jawapan kepada saya
    Terima kasih
    Haniaqilah38@gmail.com

    ReplyDelete
  25. boleh send skema jawapan kat email sya

    ReplyDelete
  26. cikgu . boleh tolong send skema kat emel saya ? terima kasih . sayang cikgu. fifiqah98@gmail.com

    ReplyDelete
  27. boleh tlg sendkan skema jawapan lengkap dkt emel sy afiqahismail98@gmail.com
    ..

    ReplyDelete
  28. cikgu,
    ada skema nya tak ? airienasrieta@gmail.com

    ReplyDelete
  29. ada skema jawapan tak ? kalau ada minta jasa baik admin email ke pipi_711@ymail.com

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum ade skema jawapan tak ?? minta jasa baik cikgu utk email pada saya jcarcshachiban@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum...nak mintak skema jawapannyaa boleh?? hantarkan dkt email nie...suzuran.tr@gmail.com terima kasih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...saya still xdapat lagi skema tuu,try resent kt email saya balik..thanks email:suzuran.tr@gmail.com

      Delete
  32. assalammualaikum . nak skema jawapan bolehh ? naa email sy - amoihaliza98@gmail.com

    ReplyDelete
  33. hantarkan skema jawapan please .sshfyqa@gmail.com

    ReplyDelete
  34. please help me .can you send the answer please .sshfyqa@gmail.com

    ReplyDelete
  35. please help me .can you send the answer please .sshfyqa@gmail.com

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum, saya nak skema jawapan boleh? ini email saya kisyaanis@gmail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum, saya nak skema jawapan boleh? ini email saya kisyaanis@gmail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum, saya nak skema jawapan boleh? ini email saya nuratyrahrazak@yahoo.com terima kasih :)

    ReplyDelete
  39. tolong send skema jawapan ini pada email saya nadnora@gmail.com. tolonggggg, saya ada trials spm dalam 2 hari

    ReplyDelete
  40. salam. kalau nak skema jawapan juga boleh? nikmohdkhalid136@gmail.com Thanks in advance :D

    ReplyDelete
  41. Nak skema jawapan juga boleh? thanks in advance.Email add: annapooranibatumalay@gmail.com

    ReplyDelete
  42. mintak skema jawapan cikgu. Terima kasih banyak banyak! darren9280@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Nak skema jawapan boleh tak?
    heidymeddy09@gmail.com

    ReplyDelete
  44. boleh tolong emailkan skema jawapan?
    iklil981124@gmail.com

    ReplyDelete
  45. boleh email skema jawapan??
    joeyhoh984@gmail.com

    ReplyDelete
  46. cikgu, boleh tolong hantar skema jwpn ke email, yaamini_lovely@yahoo.com ??? plsss

    ReplyDelete
  47. ckg blh tlg hntrkan skema jwpan ASAP please TQ
    airiniasyikeenazhari@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. assalamualaikum,pleasee hantar skema jawapan dkt email nie...urgent niee suzuran.tr@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Cikgu, boleh hantar skema jawapan kepada saya? nickhaohao98@gmail.com
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  50. Cikgu, boleh hantar skema jawapan kepada saya? nickhaohao98@gmail.com
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  51. cikgu nak skema jwpn boley?? syierteuk@gmail.com

    ReplyDelete
  52. cikgu saya nak skema jawapan boleh tak ? ni emel saya : noorulfarhanna@gmail.com . terima kasih cikgu :))

    ReplyDelete
  53. cikgu, boleh send ke ashleyshin18@gmail.com. its quiet urgenttt.

    ReplyDelete
  54. cikgu, nak skema pls, ni emel saya bryanho267@gmail.com , tq byk2

    ReplyDelete
  55. Cikgu, boleh email saya skema jawapan untuk soalan ini?
    kowaiiworms@gmail.com TQ!!!

    ReplyDelete
  56. Email kan skema jawapan kat saya sekarang boleh x muhammadarmmar@gmail.com

    ReplyDelete
  57. Can you email me the answer scheme ? mrguitarcry98@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...