SOALAN KERTAS 3 BAB 6 : PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA.



Tema/Tajuk:11.1 Pengukuhan Negara dan Bangsa yang Merdeka
Soalan:Huraikan sejarah pembentukan Malaysia dan menghubungkaitkannya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini.
Peringatan
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami latar belakang pembentukan Malaysia.
1.      Pengenalan
5 markah
Isi dan Huraian
Memahami cadangan dan sebab-sebab pembentukan Malaysia
Terangkan cadangan pembentukan Malaysia berdasarkan perkara berikut:
     (a)    Idea cadangan pembentukan Malaysia.[10 m]
     (b)   Sebab-sebab pembentukan Malaysia
-Politik
-Ekonomi
-Sosial
30 markah
Menganalisis reaksi terhadap pembentukan Malaysia.
3.      Reaksi pembentukan Malaysia.
Terangkan reaksi terhadap pembentukan Malaysia.
15 markah
Mengaplikasi semangat 1 Malaysia
4.      Peranan pelajar mengamalkan semangat 1 Malaysia.
Bagaimanakah para pelajar dapat memupuk semangat perpaduan?
15 markah
Menilai kejayaan-kejayaan Malaysia sehingga kini
5.      Kejayaan Malaysia sehingga kini.
Berdasarkan pemerhatian anda,jelaskan kejayaan yang dicapai  oleh negara kita sehingga hari ini.



10 markah
Mencipta/menjana idea untuk menghadapi cabaran masa hadapan bagi menjamin kedaulatan negara dan bangsa Malaysia.
6.      Cabaran menjamin kedaulatan negara dan bangsa Malaysia.
     (a)    Jelaskan cabaran yang dihadapi Malaysia kini.[5m]
     (b)   Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.[5m]
10 markah
Menghayati nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada pembentukan Malaysia.
7.      Penerapan nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme yang dapat diterapkan daripada pembentukan Malaysia.
10 markah
Kesimpulan
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan
8.      Rumusan
·         Pengetahuan yang diperoleh.
·         Iktibar kepada diri,bangsa dan negara.
·         Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang,gemilang dan terbilang.
5 markah

CIKGU FAZLI

"Jika engkau mampu, jadilah seorang ulama. Jika engkau tidak mampu, maka jadilah penuntut ilmu. Bila engkau tidak mampu menjadi seorang penuntut ilmu, maka cintailah mereka. Dan jika kau tidak mencintai mereka, janganlah engkau benci mereka." (Umar bin Abdul Aziz)

124 Comments

  1. Teacher can you email me the answer? cynthiaelyssa02@gmail.com
    Thankyou :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Send for me pls muhammadalifsuzlin@gmail.com

      Delete
  2. cikgu blh emailkan jawapan kepada saya? nanma.aina@gmail.com
    tq ^^

    ReplyDelete
  3. cikgu boleh emailkan jawapan soalan ini kepada saya? haoyi96@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  4. cara download..klik cadangan skema jawapan..anda akan di bawa ke page 4 shared.Klik Muat turun.Kemudian klik muat turun percuma dan akan keluar save.Klik save ke komputer anda.selesai.

    ReplyDelete
  5. teacher,could you please email the answer to me?Thank you.
    huailady@gmail.com

    ReplyDelete
  6. CIKGU BOLEH KAMU TOLONG SAYA email jawapan bagi kertas 3 sejarah TAJUK 11.4 PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA.. SOALAN UMUM USAHA PEMBENTUKAN MALAYSIA TELAH MENIMBULKAN PELBAGAI REAKSI SERTA CABARAN DARI DALAM NEGERI DAN NEGARA LUAR...tq
    KE EMAIL winikriss96@gmail.com

    ReplyDelete
  7. cikgu,tlg emailkan jwapan
    angeliabrenda@rocketmail.com

    ReplyDelete
  8. cikgu tlg emailkan jawapan ke nurnadzirah96@gmail.com . kalau boleh segera sebab rabu 31.7.13 ni saya ada exam . thnks guru :)

    ReplyDelete
  9. cikgu . emailkan jawapan kat saya segera ieylah1405@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. hello, teacher can you email answer to my email? ahhkeii.96@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Please mail the answer to me.Thanks!
    Email:ivytan6896@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Cikgu boleh emailkan jawapan kat saya.Terima kasih cikgu :)
    email:norsuhada.a@gmail.com

    ReplyDelete
  13. pls email the answer to me ~tq =)
    email:zenzen_96@hotmail.com

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. boleh tolong email jawapan KERTAS 3 BAB 6 : PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA kepada saya nraqilahxxxgd02@gmail.com

      Delete
  15. muat turun jawapan ada di bahagian bawah soalan.Sila klik muat turun cadangan skema jawapan dan anda akan di bawa ke laman muat turun 4 shared.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu, saya mempunyai satu soalan tentang gagasan malaysia. saya berharap cikgu dapat membantu saya. soalannya ialah, "mengapakah usaha yang berterusan dalam gagasan malaysia yang telah dibentuk perlu diperkukuhkan dan masih berterusan hingga kini?" ini merupakan soalan kbat sejarah kertas 3 saya. harap cikgu dapat membalas saya dengan secepat mungkin. terima kasih.

      Delete
  16. cikgu , mohon cikgu untuk email kepada saya skema dan contoh soalan untuk bab6 ni? kalau blh scepat mungkin, sebab saya x pndai nak pkai 4shared.. email saya enylineahin@gmail.com ..mohon segera ya cikgu, terima kasih!

    ReplyDelete
  17. cikgu , mohon cikgu untuk email kepada saya skema dan contoh soalan untuk bab6 ni? kalau blh scepat mungkin, sebab saya x pndai nak pkai 4shared.. email saya enylineahin@gmail.com ..mohon segera ya cikgu, terima kasih!

    ReplyDelete
  18. email... puisan1997@gmail.com

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. cikgu,boleh email saya skema jawapan ini untuk saya.terima kasia.henryleekahheng@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Cikgu boleh emailkan jawapan kat saya.Terima kasih cikgu.
    email:chia_1313@hotmail.com

    ReplyDelete
  22. Cikgu boleh emailkan jawapan kpd saya.Terima kasih cikgu.
    Email: fengwei.cfw@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Cikgu boleh emailkan jawapan kpd saya.Terima kasih cikgu.
    Email: fengwei.cfw@gmail.com

    ReplyDelete
  24. cikgu email kan pada saya jawapan boleh? amirul.adidas98@gmail.com.
    Thank you :)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum cikgu. Minta tolong emailkan jawapan kepada saya. Saya tak pandai pakai 4shared. Terima kasih.
    syakila.saharizan@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Kerana saya tak pandai pakai 4shared. Ribuan terima kasih.
    jocelyntan98@gmail.com

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. May i heve the answer pls~
    luchia.ho@hotmail.com

    ReplyDelete
  29. May i heve the answer pls~
    luchia.ho@hotmail.com

    ReplyDelete
  30. May i heve the answer pls~
    luchia.ho@hotmail.com

    ReplyDelete
  31. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Kerana saya tak pandai pakai 4shared. bolehkah emel kepada saya secekap mungkin kerana saya hendak menggunakan jawapan ini untuk peperiksaan saya besok. Terima kasih CIKGU! lingx98@gmail.com

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. pls send to me the answer Charles.t719@gmail.com

    ReplyDelete
  34. May i heve the answer pls~
    yuensin_98@hotmail.com

    ReplyDelete
  35. can i have the answer please~
    etwong6942@gmail.com

    ReplyDelete
  36. may i have the answer please :)
    pwteoh0408@gmail.com

    ReplyDelete
  37. May I have the answer, please? :)
    sherlynccw@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Ribuan terima kasih cikgu ..
    smteh@klinpower.com

    ReplyDelete
  39. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Ribuan terima kasih cikgu ..
    smteh@klinpower.com

    ReplyDelete
  40. Cikgu, boleh emel jawaoan kepada saya? Terima kasih cikgu.. sitinurarifah99@gmail.com

    ReplyDelete
  41. teacher can plese kindly email me the answer? my email vikneswarimurugen@gmail.com

    ReplyDelete
  42. cikgu, boleh tolong email jawapan pada saya muizjailani36@gmail.com
    terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  43. Siapa² yg dah dpt skemanya to to long hnatarkan jawapannya...😄😄😄
    #didi.muntal@gmail.com

    ReplyDelete
  44. teacher,could you please email the answer to me?Thank you.
    miaomiaoming0118@gmail.com

    ReplyDelete
  45. salam cikgu , boleh tolong emailkan skema jawapan ni kepada saya tak ? i really need this . saya dah try download tapi tak dapat .

    ReplyDelete
  46. boleh tolong emailkan kepada dayanayusoff11@gmail.com

    ReplyDelete
  47. can u send the scheme answer to my email? athiraaahh@gmail.com

    ReplyDelete
  48. can u send the scheme answer to my email? harquinnnnn@gmail.com

    ReplyDelete
  49. maaf cikgu...boleh cikgu emailkan jwpn ini kepada saye? muhdharithizzat999@gmail.com ...tq cikgu

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. maaf cg,blh tak cg hntarkan jawapan utk sy ? putriazrasofea0434@gmail.com

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya?
    yseikw@hotmail.com

    ReplyDelete
  55. Maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya?
    xink655@gmail.com

    ReplyDelete
  56. maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya? umminho91630@gmail.com
    terimakasihcikgu^^

    ReplyDelete
  57. Maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya?
    leecheelong00@gmail.com
    terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  58. email answer scheme pd afifah.tahir45@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Maafkan cikgu,bolehkah kamu send the jawapan kepada saya?
    celindawong@gmail.com

    ReplyDelete
  60. Maaf cikgu, boleh cikgu email jawapan kepada saya whitepatel13@gmail.com

    ReplyDelete
  61. cikgu,,,tlg emailkan jwpan kpd saya... fatin.hazirah15@gmail.com

    ReplyDelete
  62. cg tlg emailkan jwpnnye kt gmail saya. rifahan09@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  63. teacher boleh emelkan jawapan kepada saye...husninaamni@gmail.com tq...

    ReplyDelete
  64. ckgu blh emelkan jwpn kpd saya ezzzatymuhd@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  65. nak jawapan juga...
    miaomiaoming0118@gmail.com

    ReplyDelete
  66. cikgu boleh tak email answer ke wpx14@hotmail.com ? terima kasih!

    ReplyDelete
  67. cikgu emailkan saya jawapan di imahzarty@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  68. teacher please email the answer to me
    qiiqii980@gmail.com
    thank you very much

    ReplyDelete
  69. cikgu boleh email kan jawapan kepada saya
    hafizuddinazman00@gmail.com
    please cikgu....
    bab 6
    terima kasih cikgu....

    ReplyDelete
  70. Maaf cikgu..bleh tolong email bab 6 kertas3
    ainanazihah64@gmail.com
    terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  71. assalamualaikum cikgu,maaf kan sya, boleh tak cikgu email kan saya skema k3, athirah13.wna@gmail.com
    terima kasih cg

    ReplyDelete
  72. assalamualaikum cikgu, boleh cikgu tolong emailkan skema jawapan ting5 bab6 kepada saya juga ?
    midnightmiragesr5@gmail.com
    terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  73. Boleh cikgu hantar kepada saya skema jawapan tingkatan5 bab6 ?

    yeefan00@gmail.com

    Terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  74. Cikgu, tolong email ke evelyn.gbj@gmail.com berkenaan de GAN Kawalan Tingkatan 5 Bab 6

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  75. cikgu boleh email ke xiiaowei1229@gmail.com
    skema jawapan tingkatan 5 bab 6

    ReplyDelete
  76. Boleh cikgu hantar kepada saya skema jawapan tingkatan5 bab6 ?

    jinming.goh49@gmail.com

    Terima kasih cikgu:)

    ReplyDelete
  77. Boleh cikgu hantar kepada saya skema jawapan tingkatan bab 6?

    mayjing0822@gmail.com

    Terima kasih cikgu!

    ReplyDelete
  78. cikgu boleh email kan skema jawapan ni dekat saya. saya amat perlukan ni ASAP - smariam677@gmail.com

    ReplyDelete
  79. Assalam cg , bleh send skema jwpn kpd sy ? Trima ksih ats budi baik cg @oji17@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. maaf cikgu . boleh emailkan kepada saya skema jawapan cikgu ? saya perlukan skema jawapan ASAP.
    @helarywit@gmail.com

    ReplyDelete
  82. maafkan saya cikgu boleh emailkan kepada saya skema jawapan?Email saya ialah heanyingchia@gmail.com

    ReplyDelete
  83. sorry teacher. can u email the answer to me? my email is zoefarm0403@gmail.com. thank you

    ReplyDelete
  84. Tolong email saya jawapan. Come on ahh, kata member. Aku akan tunggu utk jawapan terima kasih ckgu.

    ReplyDelete
  85. maaf cg boleh emel saya ....jawapan...x dapat..huhuu.....husninaamni@gmail.com

    ReplyDelete
  86. hai cikgu, boleh share jawapan dengan saya melalui email? email saya ialah barriesinfinitybeyond@gmail.com

    ReplyDelete
  87. cikgu , bole emailkan skema jawapan pada @nysa1807@gmail.com
    terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  88. boleh emailkn skema jawapan

    ReplyDelete
  89. Cikgu bole tolong emailkan skema jawapan pada carment1004@gmail.com

    ReplyDelete
  90. Cikgu bole tolong emailkan skema jawapan pada carment1004@gmail.com

    ReplyDelete
  91. hi cikgu,
    boleh tak tolong emailkan skema jawapan kepada saya? anisnazurah12@gmail.com

    ReplyDelete
  92. It is very useful for me thanks for your cooperation.
    can i have the answer plz?
    This is my email
    allyciacheng0816@gmail.com

    ReplyDelete
  93. Teacher.. Can you send me the answer please.. I really need it for my exam.. nsathiraid@gmail.com

    ReplyDelete
  94. Selamat sejahtera cikgu, bolehkah cikgu e-mel jawapan kepada saya? jiaee2002@gmail.com Terima kasih cikgu.

    ReplyDelete
  95. cikgu, bolehkah cikgu e-mel jawapan kepada saya? NTfatinahshamsuanuar@gmail.com Terima kasih cikgu.

    ReplyDelete
  96. Teacher can you send me the answer to my email? I really nead this very helpful:rahmataiman0147@gmail.com

    ReplyDelete
  97. cikgu boleh e-melkan skema jawapan sejarah paper3 bab 6 kpd saya please, i really need this : nanaliyana357@gmail.com

    ReplyDelete
  98. Cgu ble share jwapannya dengan saya .. Email sya : masriahhrudin@gmail.con

    ReplyDelete
  99. Cikgu boleh berikan saya jawapannya saya betul-betul memerlukannya email saya masriahhrudinrudin@gmail.com

    ReplyDelete
  100. Cikgu boleh tolong email jawapan kepada saya di jengcng@gmail.com. Terima kasih

    ReplyDelete
  101. Salam cikgu. Bole tlg emailkan skema jawapan ni ke email sy rahayu_mustafa@hotmail.com. tq :)

    ReplyDelete
  102. Cikgu boleh emailkan skema jawapan ke email saya? carolineqz2311@gmail.com thanks ya XD

    ReplyDelete
  103. Cikgu blh email kan skema jwpn Kat saye kharulsyazawan156@gmail.com

    ReplyDelete
  104. Cikgu boleh tolong email jawapanKERTAS 3 BAB 6 : PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA. saya nraqilahxxxgd02@gmail.com

    ReplyDelete
  105. Cikgu boleh tolong email jawapanKERTAS 3 BAB 6 : PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA. saya nraqilahxxxgd02@gmail.com

    ReplyDelete
  106. Email sya jawapan @marinasim0305@gmail.com

    ReplyDelete
  107. cikgu minta email pada saya afhmaisy@gmail.com

    ReplyDelete
  108. Cg mohon email kan ke email Saya ayikazf@gmail.com

    ReplyDelete
  109. cikgu,sila email kepada saya.Terima kasih.
    nghuien0212@gmail.com

    ReplyDelete
  110. Cikgu, sila email kepada saya. dtpj440@gmail.com

    ReplyDelete
  111. cikgu, mohon cikgu sendkan skema jawapan ke email saya. ganhuishan0220@gmail.com

    ReplyDelete
  112. Selamat sejahtera Cikgu, 😊 bolehkah cikgu emelkan jawapan kepada emel saya kerana saya tiada akaun 4 shared. Terima kasih cikgu. @dasmiitayuki19@gmail.com

    ReplyDelete
  113. cikgu blh emailkan jawapan kepada saya?

    mohdhafizi4144@gmail.com

    ReplyDelete
Previous Post Next Post