Sunday, 28 April 2013

SOALAN KERTAS 3 BAB 1:KEMUNCULAN DAN PERKEMBANGAN NASIONALISME DI ASIA TENGGARA



Tema/Tajuk:10.1 Nasionalisme di Malaysia sehingga Perang dunia Kedua
Soalan:Imperialisme Barat di Asia Tenggara sejak abad ke-16 didorong oleh keinginan untuk mengeksploitasi ekonomi.Berdasarkan pengetahuan sejarah anda,apakah iktibar yang boleh diteladani oleh Malaysia dalam usaha memajukan ekonomi Negara.

Peringatan
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami kehendak tugasan soalan
1.      Pengenalan
Jelaskan imperialisme Barat di Asia Tenggara
5 markah

Isi dan Huraian
Memahami faktor-faktor imperialisme Barat.
2.      Faktor-faktor imperialisme di Asia Tenggara.
Bincangkan faktor-faktor imperialisme Barat di Asia Tenggara.
30 markah
Menganalisis perubahan sistem politik di Asia Tenggara.
3.      Huraikan perubahan sistem politik yang berlaku di negara-negara berikut.
       (a)    Indonesia
       (b)   Tanah Melayu
15 markah
Mengaplikasi matlamat Malaysia dalam usaha memajukan ekonomi negara.
4.      Langkah-langkah ke arah matlamat Malaysia memajukan ekonomi negara.
Bincangkan langkah-langkah yang diambil oleh Malaysia dalam usaha untuk memajukan ekonomi negara.












15 markah

Menilai kejayaan Malaysia dalam sektor ekonomi.
5.      Kejayaan Malaysia dalam sektor ekonomi di peringkat antarabangsa.
Pada pendapat anda,sejauh mana kejayaan yang dicapai oleh Malaysia dalam sektor ekonomi di peringkat antarabangsa?
10 markah

Mencipta/menjana idea dalam usaha-usaha menghadapi cabaran pada abad ke-21 bagi menjamin kemajuan ekonomi negara.
6.      Cabaran dan langkah menghadapi cabaran abad ke-21.
     (a)    Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia pada abad ke-21 bagi menjamin kemakmuran ekonomi negara.[5m]
     (b)   Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran tersebut.[5m]

10 markah

Menghayati/menjana idea dalam usaha-usaha menghadapi cabaran pada abad ke-21 bagi menjamin kemajuan ekonomi negara.
7.      Nilai-nilai murni daripada perkembangan ekonomi negara.
Nyatakan nilai-nilai murni atau iktibar yang diperoleh dalam usaha memajukan ekonomi negara di peringkat globalisasi.


10 markah
Kesimpulan
Merumuskan secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan.
8.      Rumusan
·         Pengetahuan yang diperoleh.
·         Iktibar kepada diri,bangsa dan negara.
·         Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang.
10 markah

132 comments:

  1. bolehkah saya dapatkan jawapan soalan ini ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i also want the answers...jiatan1307@gmail.com

      Delete
  2. where can I get the answers? ( :

    ReplyDelete
  3. Minta jawapan nya~
    Terima kasih~~~ XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. can i get the answer pls?? TQ~ ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. MUCH BETTER IF THERE'S ANSWER FOR THIS QUEST. THANKS :)

    ReplyDelete
  6. can i get the jawapan thk ongshuwen97@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. 请问你得到答案了吗? 如果有可以给我吗? ( txj8389@gmail.com ) 拜托拜托 求你了 谢谢你

      Delete
  7. Teacher can you send me the answer to my email. here : saffa3006@gmail.com. pless ty!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau sudah dapat jawapan ke, kalau sudah dapat boleh tak send bagi saya juga ( txj8389@gmail.com )
      Terima kasih banyak-banyak

      Delete
  8. apa khabar cikgu ? jikalau cikgu tidak keberatan , bolehkah cikgu memberi jawapan bagi soalan ini ? cikgu boleh menghantar skema jawapan tersebut melalui email saya -> niknurarisha@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau sudah dapat jawapan ke, kalau sudah dapat boleh tak send bagi saya juga ( txj8389@gmail.com )
      Terima kasih banyak-banyak

      Delete
    2. Send please to me xgunxcboy@gmail.com

      Delete
  9. cikgu saya nak minta jawapan utk soalan ni email
    aidafitri481@gmail.com

    ReplyDelete
  10. cikgu saya nak minta jawapan untuk soalan ni email
    araqibah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi... did u get the answer for sejarah?if u got it can u send to me^^ wendysiew12@hotmal.com.Thanks for help^6

      Delete
  11. cikgu boleh saya minta jawapan bagi skema jawapan ini.
    email: jeremyjzm41@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi... did u get the answer for this question? if u got it can u send to me...wendysiew12@hotmail.com.Thanks for help^^

      Delete
  12. jawapan pls kennysim981020@gmail.com

    ReplyDelete
  13. jawapan pls kennysim981020@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi... did u get the answer for this question? if u got it can u send to me...wendysiew12@hotmail.com.Thanks for help^^

      Delete
  14. answer pls wendysiew12@hotmail.com

    ReplyDelete
  15. jawapannya ada? boleh send pd saya? anybody?

    ReplyDelete
  16. ckgu bolehkah sy dptkan skema jawapan soalan ini

    ReplyDelete
  17. ckgu bolehkah sy dptkan skema jawapan soalan ini

    ReplyDelete
  18. lain kali please ltk jawapan...

    ReplyDelete
  19. Cikgu boleh cikgu email jawapan kepada saya please! Rachaelkaur11@gmail.com

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum cikgu, boleh tolong send jawapan dkt saya? mademoiselle755@gmail.com

    ReplyDelete
  21. cg bole x tlg hantar skema jwpn ni keemail nfmr110198@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  22. assalam....nak jawapan boleh x....emergency ni.....secretloverbaby@hotmail.com

    ReplyDelete
  23. Selamat tengah hari cikgu, boleh tak saya dapatkan jawapan untuk soalan sejarah ini cikgu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tak cikgu send ke email ini?
      lim982008@gmail.com

      Delete
  24. Dengan perundian yg begitu banyak yg meminta jwp soalan ni, sya mencadangkan, kasi bocor jwp shjlah!

    ReplyDelete
  25. mintak maaf,bleh mintak skema jawapan untuk soalan nie...send kat email saya bathrishaadeba@gmail.com

    ReplyDelete
  26. mintak maaf,bleh mintak skema jawapan untuk soalan nie...send kat email saya bathrishaadeba@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Cikgu tlg sent kan jawapan kepada email saya. husnaahmadnasser21@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Cikgu tolong email jawapan kepada saya
    teeyuan123@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. cikgu tolong hantar jawapan kpd sya
    kenyap0808@gmail.com

    ReplyDelete
  30. selvamthinesh@gmail.com plese send to the email

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Asslanualaikum..cg saya nk jawapan utk soalan di atas boleh ta?
    Airisalmira1911@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Cg saya nk jwapannya yaa pada airisalmira1911@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Cg saya nk jwapannya yaa pada airisalmira1911@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. can send answer to me?meixuewong@mail.com

      Delete
  35. cikgu boleh tolong email kan jawapannya plsss. >>>>harrisrock1@gmail.com

    ReplyDelete
  36. cikgu boleh tolong email kn jwon ...salmiah1905abdullah@gmail.com

    ReplyDelete
  37. cikgu boleh tolong email kn jwpn...salmiah1905abdullah@gmail.com

    ReplyDelete
  38. cikgu, boleh tolong email kepada saya tak jawapan bagi soalan ni? > ilyasyakirah@ymail.com

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum cikgu tolong hntr jawapan ni ke email saye pinkieypie73@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  40. Boleh tak hantar jwpn nie dkt email saya irdina.fajriyah@gmail.com

    ReplyDelete
  41. boleh x hantar jwpn ni dkt email sya linaina133@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Boleh hantar jawapan ke email saya?
    muhd.hanafi.faizal@gmail.com

    ReplyDelete
  43. jawapan pls zijianphan@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Please send me the answers audqueen@gmail.com

    ReplyDelete
  45. nak jawapan boleh ke? tq:) 12150@mrsmkbts.edu.my

    ReplyDelete
  46. jawapan boleh : yoyo.yellow.yes@gmail.com

    ReplyDelete
  47. Salam Cikgu. Nak mintak cikgu tolong emelkan jawapannya kat emel saya boleh ke? shieyayana96@gmail.com

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. bolehkah cikgu send saya jawapan ini ,annielim581@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Cikguu emailkan sayaa jawapan nya skrg boleh? sufiahhh@gmail.com

    ReplyDelete
  52. Cikguu emailkan sayaa jawapan nya skrg boleh? sufiahhh@gmail.com

    ReplyDelete
  53. saya nak jawapan jugak.. email kan kat aimicute99@gmail.com .
    terima kasih cg.

    ReplyDelete
  54. cikgu boleh minta jawapan...hantar kat email alexrex561@gmail.com..tq cigu

    ReplyDelete
  55. Please send me the answer, miasulaiman1511@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Salam cikgu, tolong hantarkan jawapan kepada email saya nike_haziq@hotmail.com ,tq cikgu

    ReplyDelete
  57. Salam cikgu boleh tolong saya hantarkan skema jawapan ke emailm saya cieyra12@gmail.com
    terima kasih ^^

    ReplyDelete
  58. Hello teacher, can ye please help send the answer ?
    It'll help a lot ,thank ye fer yer time
    scdwl1999@yahoo.com

    ReplyDelete
  59. Jawapan please rafiq90205@gmail.com

    ReplyDelete
  60. please send me the answer abbymond99@gmail.com

    ReplyDelete
  61. please send me the answer abbymond99@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum cikgu, tolong hantarkan jawapan kepada email saya di ainanajwa15@gmail.com
    thankyou:)

    ReplyDelete
  63. please...send the answer to me...nuraziraira@gmail.com

    ReplyDelete
  64. please...send the answer to me...nuraziraira@gmail.com

    ReplyDelete
  65. teacher can i have the answer pls .
    this is my email logan279272@gmail.com.
    my exam is starting tomorrow.
    i hope u will send me the answer by today.

    ReplyDelete
  66. jawapan plisss
    email: laikbaba99@gmail.com

    ReplyDelete
  67. jawapan plsss email: caede.73@gmail.com

    ReplyDelete
  68. Aslm, sye nk bertanya nie. Ye nk jwpn soalan di atas tu

    ReplyDelete
  69. Aslm, sye nk bertanya nie. Ye nk jwpn soalan di atas tu

    ReplyDelete
  70. cikgu blh x hantar jawapan dekat email:maria.hamid52@gmail.com

    ReplyDelete
  71. pls email me the answer to kiransiva618@gmail.com

    ReplyDelete
  72. Teacher,can you email me the answer
    Email-joycengwen@gmail.com
    Thank you

    ReplyDelete
  73. Teacher, can you send me the answer?
    Email - yunxuan1015@gmail.com
    Thank you

    ReplyDelete
  74. cikgu bo;ehkah hantar jawapan kepada saya
    erpeiqi@gmail.com

    ReplyDelete
  75. Teacher, can you send me the answer?
    Email - nichole0105@gmail.com

    Thank you

    ReplyDelete
  76. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  77. boleh tak send ke arief.adri@gmail.com cikgu? :)

    ReplyDelete
  78. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  79. Cg bole hantarkan skema jawapan ke saya wafiqcina753@gmail.com

    ReplyDelete
  80. Cg bole hantarkan skema jawapan ke saya wafiqcina753@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Cikgu boleh hantar skema jawapan ke saya raaneish@gmail.com

    ReplyDelete
  82. betul2 dapat ke skema jawapan dia guys? XD

    ReplyDelete
  83. hai cikgu.. boleh hantar skema jawapan ke saya aishwenee19@gmail.com

    ReplyDelete
  84. Boleh saya dptkn jwpnnya....
    Email-nuradibah1862@gmail.com

    ReplyDelete
  85. cikgu.. boleh saya dapatkan jawapannya..
    zatty.sbpis@gmail.com

    ReplyDelete
  86. cikgu.. boleh saya dapatkan jawapannya..
    sbrnashawal@gmail.com

    ReplyDelete
  87. Can I have the answers ?my email is allen20ong@gmail.com

    ReplyDelete
  88. Can I have the answers ?my email is allen20ong@gmail.com

    ReplyDelete
  89. cikgu, boleh saya dapatkan skema jawapan
    . syarahamiera0212@gmail.com

    ReplyDelete
  90. cikgu saya nak jwpn boleh?

    beaqeh@gmail.com

    ReplyDelete
  91. cikgu saya nak jwpn boleh?

    kennycheong1080@gmail.com

    terima Kasih

    ReplyDelete
  92. cikgu saya nk skema jwpn blh??
    naniradzi6@gmail.com

    ReplyDelete
  93. Nk jawapan boleh send kat gmail saya muhammadalifsuzlin@gmail.com

    ReplyDelete
  94. cikgu, saya nak skema jawapan
    email kat nicol.sooentong@gmail.com
    terima kasihh

    ReplyDelete
  95. cikgu, bolehkah saya dapat answer?
    email:tjjjoanna@yahoo.com
    Thank You.

    ReplyDelete
  96. cikgu,bolehkah saya dapatkan skema jawapannya?
    Email:lisacutecomel@gmail.com
    Thank you

    ReplyDelete
  97. Boleh saya minta jawapannya?? TQ
    lenakong0868@gmail.com

    ReplyDelete
  98. cikgu,bolehkah saya dapatkan skema jawapannya?
    Email:teoyixin13@gmail.com
    Thank you

    ReplyDelete
  99. Replies
    1. my email: loganes123@gmail.com pls send answer here

      Delete
  100. pls send me the answer teacher, THX..
    chin720405@gmail.com

    ReplyDelete
  101. assalamualaikum cikgu...

    Boleh tak send jawapan ..

    Terima kasih
    kelisa1905@gmail.com

    ReplyDelete
  102. cikgu boleh tlg bg jwpn dkt nurwafiqah18@gmail.com?

    ReplyDelete
  103. salam cikgu, boleh tolong beri jawapan akan persoalan diatas.. kerjasama cikgu amat dihargai.. tlg send ke email berikut. sukkerrano@gmail.com

    ReplyDelete
  104. salam cikgu,boleh tolong emailkan jawapan tuk soalan di atas kepada atonesa00@gmail.com

    ReplyDelete
  105. cikgu, boleh emailkan saya jawapan saimun2020@gmail.com

    ReplyDelete
  106. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  107. noriffahmasturah.im@gmail.com can u email me the answer, thank u cikgu

    ReplyDelete
  108. A'ssalamualaikum cikgu, boleh tk cikgu send skema jawapan kat saya supaya dpt sya bandingkan jawapan sya dgn skema? Xgunxcboy@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...