Friday, 3 May 2013

SOALAN KERTAS 3 BAB 6 : PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA.



Tema/Tajuk:11.1 Pengukuhan Negara dan Bangsa yang Merdeka
Soalan:Huraikan sejarah pembentukan Malaysia dan menghubungkaitkannya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini.
Peringatan
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.

Format
Aspek
Perincian
Markah Penuh
Pengenalan
Memahami latar belakang pembentukan Malaysia.
1.      Pengenalan
5 markah
Isi dan Huraian
Memahami cadangan dan sebab-sebab pembentukan Malaysia
Terangkan cadangan pembentukan Malaysia berdasarkan perkara berikut:
     (a)    Idea cadangan pembentukan Malaysia.[10 m]
     (b)   Sebab-sebab pembentukan Malaysia
-Politik
-Ekonomi
-Sosial
30 markah
Menganalisis reaksi terhadap pembentukan Malaysia.
3.      Reaksi pembentukan Malaysia.
Terangkan reaksi terhadap pembentukan Malaysia.
15 markah
Mengaplikasi semangat 1 Malaysia
4.      Peranan pelajar mengamalkan semangat 1 Malaysia.
Bagaimanakah para pelajar dapat memupuk semangat perpaduan?
15 markah
Menilai kejayaan-kejayaan Malaysia sehingga kini
5.      Kejayaan Malaysia sehingga kini.
Berdasarkan pemerhatian anda,jelaskan kejayaan yang dicapai  oleh negara kita sehingga hari ini.



10 markah
Mencipta/menjana idea untuk menghadapi cabaran masa hadapan bagi menjamin kedaulatan negara dan bangsa Malaysia.
6.      Cabaran menjamin kedaulatan negara dan bangsa Malaysia.
     (a)    Jelaskan cabaran yang dihadapi Malaysia kini.[5m]
     (b)   Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.[5m]
10 markah
Menghayati nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada pembentukan Malaysia.
7.      Penerapan nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme yang dapat diterapkan daripada pembentukan Malaysia.
10 markah
Kesimpulan
Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan
8.      Rumusan
·         Pengetahuan yang diperoleh.
·         Iktibar kepada diri,bangsa dan negara.
·         Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang,gemilang dan terbilang.
5 markah

92 comments:

  1. Teacher can you email me the answer? cynthiaelyssa02@gmail.com
    Thankyou :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Send for me pls muhammadalifsuzlin@gmail.com

      Delete
  2. cikgu blh emailkan jawapan kepada saya? nanma.aina@gmail.com
    tq ^^

    ReplyDelete
  3. cikgu boleh emailkan jawapan soalan ini kepada saya? haoyi96@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  4. cara download..klik cadangan skema jawapan..anda akan di bawa ke page 4 shared.Klik Muat turun.Kemudian klik muat turun percuma dan akan keluar save.Klik save ke komputer anda.selesai.

    ReplyDelete
  5. teacher,could you please email the answer to me?Thank you.
    huailady@gmail.com

    ReplyDelete
  6. CIKGU BOLEH KAMU TOLONG SAYA email jawapan bagi kertas 3 sejarah TAJUK 11.4 PENGUKUHAN NEGARA DAN BANGSA MALAYSIA.. SOALAN UMUM USAHA PEMBENTUKAN MALAYSIA TELAH MENIMBULKAN PELBAGAI REAKSI SERTA CABARAN DARI DALAM NEGERI DAN NEGARA LUAR...tq
    KE EMAIL winikriss96@gmail.com

    ReplyDelete
  7. cikgu,tlg emailkan jwapan
    angeliabrenda@rocketmail.com

    ReplyDelete
  8. cikgu tlg emailkan jawapan ke nurnadzirah96@gmail.com . kalau boleh segera sebab rabu 31.7.13 ni saya ada exam . thnks guru :)

    ReplyDelete
  9. cikgu . emailkan jawapan kat saya segera ieylah1405@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. hello, teacher can you email answer to my email? ahhkeii.96@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Please mail the answer to me.Thanks!
    Email:ivytan6896@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Cikgu boleh emailkan jawapan kat saya.Terima kasih cikgu :)
    email:norsuhada.a@gmail.com

    ReplyDelete
  13. pls email the answer to me ~tq =)
    email:zenzen_96@hotmail.com

    ReplyDelete
  14. muat turun jawapan ada di bahagian bawah soalan.Sila klik muat turun cadangan skema jawapan dan anda akan di bawa ke laman muat turun 4 shared.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu, saya mempunyai satu soalan tentang gagasan malaysia. saya berharap cikgu dapat membantu saya. soalannya ialah, "mengapakah usaha yang berterusan dalam gagasan malaysia yang telah dibentuk perlu diperkukuhkan dan masih berterusan hingga kini?" ini merupakan soalan kbat sejarah kertas 3 saya. harap cikgu dapat membalas saya dengan secepat mungkin. terima kasih.

      Delete
  15. cikgu , mohon cikgu untuk email kepada saya skema dan contoh soalan untuk bab6 ni? kalau blh scepat mungkin, sebab saya x pndai nak pkai 4shared.. email saya enylineahin@gmail.com ..mohon segera ya cikgu, terima kasih!

    ReplyDelete
  16. cikgu , mohon cikgu untuk email kepada saya skema dan contoh soalan untuk bab6 ni? kalau blh scepat mungkin, sebab saya x pndai nak pkai 4shared.. email saya enylineahin@gmail.com ..mohon segera ya cikgu, terima kasih!

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. cikgu,boleh email saya skema jawapan ini untuk saya.terima kasia.henryleekahheng@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Cikgu boleh emailkan jawapan kat saya.Terima kasih cikgu.
    email:chia_1313@hotmail.com

    ReplyDelete
  20. Cikgu boleh emailkan jawapan kpd saya.Terima kasih cikgu.
    Email: fengwei.cfw@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Cikgu boleh emailkan jawapan kpd saya.Terima kasih cikgu.
    Email: fengwei.cfw@gmail.com

    ReplyDelete
  22. cikgu email kan pada saya jawapan boleh? amirul.adidas98@gmail.com.
    Thank you :)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum cikgu. Minta tolong emailkan jawapan kepada saya. Saya tak pandai pakai 4shared. Terima kasih.
    syakila.saharizan@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Kerana saya tak pandai pakai 4shared. Ribuan terima kasih.
    jocelyntan98@gmail.com

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. May i heve the answer pls~
    luchia.ho@hotmail.com

    ReplyDelete
  27. May i heve the answer pls~
    luchia.ho@hotmail.com

    ReplyDelete
  28. May i heve the answer pls~
    luchia.ho@hotmail.com

    ReplyDelete
  29. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Kerana saya tak pandai pakai 4shared. bolehkah emel kepada saya secekap mungkin kerana saya hendak menggunakan jawapan ini untuk peperiksaan saya besok. Terima kasih CIKGU! lingx98@gmail.com

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. pls send to me the answer Charles.t719@gmail.com

    ReplyDelete
  32. May i heve the answer pls~
    yuensin_98@hotmail.com

    ReplyDelete
  33. can i have the answer please~
    etwong6942@gmail.com

    ReplyDelete
  34. may i have the answer please :)
    pwteoh0408@gmail.com

    ReplyDelete
  35. May I have the answer, please? :)
    sherlynccw@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Ribuan terima kasih cikgu ..
    smteh@klinpower.com

    ReplyDelete
  37. Bolehkah cikgu emel jawapan soalan ini kepada saya? Ribuan terima kasih cikgu ..
    smteh@klinpower.com

    ReplyDelete
  38. Cikgu, boleh emel jawaoan kepada saya? Terima kasih cikgu.. sitinurarifah99@gmail.com

    ReplyDelete
  39. teacher can plese kindly email me the answer? my email vikneswarimurugen@gmail.com

    ReplyDelete
  40. cikgu, boleh tolong email jawapan pada saya muizjailani36@gmail.com
    terima kasih cikgu :)

    ReplyDelete
  41. Siapa² yg dah dpt skemanya to to long hnatarkan jawapannya...😄😄😄
    #didi.muntal@gmail.com

    ReplyDelete
  42. teacher,could you please email the answer to me?Thank you.
    miaomiaoming0118@gmail.com

    ReplyDelete
  43. salam cikgu , boleh tolong emailkan skema jawapan ni kepada saya tak ? i really need this . saya dah try download tapi tak dapat .

    ReplyDelete
  44. boleh tolong emailkan kepada dayanayusoff11@gmail.com

    ReplyDelete
  45. can u send the scheme answer to my email? athiraaahh@gmail.com

    ReplyDelete
  46. can u send the scheme answer to my email? harquinnnnn@gmail.com

    ReplyDelete
  47. maaf cikgu...boleh cikgu emailkan jwpn ini kepada saye? muhdharithizzat999@gmail.com ...tq cikgu

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. maaf cg,blh tak cg hntarkan jawapan utk sy ? putriazrasofea0434@gmail.com

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. Maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya?
    yseikw@hotmail.com

    ReplyDelete
  53. Maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya?
    xink655@gmail.com

    ReplyDelete
  54. maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya? umminho91630@gmail.com
    terimakasihcikgu^^

    ReplyDelete
  55. Maaf cikgu, bolehkah cikgu email jawapan kepada saya?
    leecheelong00@gmail.com
    terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  56. email answer scheme pd afifah.tahir45@gmail.com

    ReplyDelete
  57. Maafkan cikgu,bolehkah kamu send the jawapan kepada saya?
    celindawong@gmail.com

    ReplyDelete
  58. Maaf cikgu, boleh cikgu email jawapan kepada saya whitepatel13@gmail.com

    ReplyDelete
  59. cikgu,,,tlg emailkan jwpan kpd saya... fatin.hazirah15@gmail.com

    ReplyDelete
  60. cg tlg emailkan jwpnnye kt gmail saya. rifahan09@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  61. teacher boleh emelkan jawapan kepada saye...husninaamni@gmail.com tq...

    ReplyDelete
  62. ckgu blh emelkan jwpn kpd saya ezzzatymuhd@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  63. nak jawapan juga...
    miaomiaoming0118@gmail.com

    ReplyDelete
  64. cikgu boleh tak email answer ke wpx14@hotmail.com ? terima kasih!

    ReplyDelete
  65. cikgu emailkan saya jawapan di imahzarty@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  66. teacher please email the answer to me
    qiiqii980@gmail.com
    thank you very much

    ReplyDelete
  67. cikgu boleh email kan jawapan kepada saya
    hafizuddinazman00@gmail.com
    please cikgu....
    bab 6
    terima kasih cikgu....

    ReplyDelete
  68. Maaf cikgu..bleh tolong email bab 6 kertas3
    ainanazihah64@gmail.com
    terima kasih cikgu..

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum cikgu,maaf kan sya, boleh tak cikgu email kan saya skema k3, athirah13.wna@gmail.com
    terima kasih cg

    ReplyDelete
  70. assalamualaikum cikgu, boleh cikgu tolong emailkan skema jawapan ting5 bab6 kepada saya juga ?
    midnightmiragesr5@gmail.com
    terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  71. Boleh cikgu hantar kepada saya skema jawapan tingkatan5 bab6 ?

    yeefan00@gmail.com

    Terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  72. Cikgu, tolong email ke evelyn.gbj@gmail.com berkenaan de GAN Kawalan Tingkatan 5 Bab 6

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  73. cikgu boleh email ke xiiaowei1229@gmail.com
    skema jawapan tingkatan 5 bab 6

    ReplyDelete
  74. Boleh cikgu hantar kepada saya skema jawapan tingkatan5 bab6 ?

    jinming.goh49@gmail.com

    Terima kasih cikgu:)

    ReplyDelete
  75. Boleh cikgu hantar kepada saya skema jawapan tingkatan bab 6?

    mayjing0822@gmail.com

    Terima kasih cikgu!

    ReplyDelete
  76. cikgu boleh email kan skema jawapan ni dekat saya. saya amat perlukan ni ASAP - smariam677@gmail.com

    ReplyDelete
  77. Assalam cg , bleh send skema jwpn kpd sy ? Trima ksih ats budi baik cg @oji17@yahoo.com

    ReplyDelete
  78. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  79. maaf cikgu . boleh emailkan kepada saya skema jawapan cikgu ? saya perlukan skema jawapan ASAP.
    @helarywit@gmail.com

    ReplyDelete
  80. maafkan saya cikgu boleh emailkan kepada saya skema jawapan?Email saya ialah heanyingchia@gmail.com

    ReplyDelete
  81. sorry teacher. can u email the answer to me? my email is zoefarm0403@gmail.com. thank you

    ReplyDelete
  82. Tolong email saya jawapan. Come on ahh, kata member. Aku akan tunggu utk jawapan terima kasih ckgu.

    ReplyDelete
  83. maaf cg boleh emel saya ....jawapan...x dapat..huhuu.....husninaamni@gmail.com

    ReplyDelete
  84. hai cikgu, boleh share jawapan dengan saya melalui email? email saya ialah barriesinfinitybeyond@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...